Brev från Gunnar Larsson 2009-01-10

Hej Anders,

Har äntligen lyckats få fram en bild på min halvmodel av Tu 7. Kan inte koppla min dator till kameran pga av säkerhetsspärrar. Modellen är byggd av Åke "Flax" Karlsson, Lysekil.

Lasse och jag hade Tu 7 1961 -1963, sedan köpte pappa ut mig. Själv övergick jag till OK-jolle för Lasse lånade aldrig ut rorkulten när det var kappsegling.

Vi seglade enormt mycket, nästan varje dag under sommarloven och lör-sön på vår och höst. Vi hade pryat i Stjärnbåt under tre år och vi blev snabbt framgångrika i Tu-klassen. Under två år, jag tror det var 62-63, vann vi alla kappseglingar. Alla vandringpris i Lysekil och Uddevalla hamnade i våra händer. Vi gick bäst när det blåste och seglade ibland ikapp Folkbåtarna som startade fem minuter före oss. Det gjordes en helsida i Lysekilsposten om våra eskapader. Undrar om Lasse kan ha den i sina gömmor. Det vore trevligt att få den till dina samlingar.

Tu-7 renoverades en hel del under vår tid. När vi övertog den från Sven-Yngve Larsson var den mörkblå och borden torkade i sär i sommarsolen. Röstjärnen var förankrade i balkvägarna och skarndäcken lyfte av segeltrycket. Vi målade den ljusblå bytte skarndäck ock dukdäck. Röstjärnen förankrades i nya spant. Seglen var från Sten Örn, som dominerade tärnungeklassen under denna tid, och i gott skick.

Lasse är en mycket konservativ seglare och har efter Tärungen bara haft två båtar, båda folkbåtar. Själv har jag haft mer än tjugo segelbåtar. Tärnungen tillhör de båtar som har gjort de mest positiva avtrycken i sinnet. Naturligtvis för att vi hade den i pojkåren när man är som mest emottaglig för intryck men också för den är en utmärkt seglare, snabb, känslig och trygg. Ju mer det blåser desto bättre!

Fantastiskt kul att du skapat ett Tärungecentrum som man kan följa på nätet!

Hälsningar Gunnar

Torsby Småbåtsvarv    _/)