"Tärnungen" = noteringar o brev från "T-u Teamet's" medlemmar

2009-05-25
Mail från Ragnhild Lunden idag.

Hej Anders!
Kul med Tärnungarna.
Köpte T-u 10 1960 som 15-åring i Uddevalla för 3000 SEK.
Den var utrustad med bomullssegel, som skörade på Gullmaren i kuling på väg till den nya hemmahamnen Fiskebäckskil. Då rödmålad. Senare bytte jag till vit färg, för att senare måla den mörkblå med ljusblått däck.
Jag har både kommit etta, tvåa och trea i segeltävlingar i LSS regi i Lysekil. Tävlade bl.a med Göran Stang, som är nämnd i dina anteckningar. Bilden på ”T-u 7 och en Tärnunge till” var tagen under en regatta i Lysekil och alla båtarna på det fotot är Tärnungar. Vi var ofta 7 till 10 båtar som kappseglade. På vissa tävlingar lottades båtarna, så att ingen skulle vinna p.g.a att den egna båten var snabbare. T-u 10 var en av de snabbare.
Tu 12 ägdes av Åsa. Mats Rosengren, också sommargäst i Fiskebäckskil köpte en Tärnunge, men var inte med och kappseglade som jag minns. Jag är osäker om det var T-u 7 . Kalle Bergkvist och Gun Utbult, båda Göteborgare köpte också en Tärnunge, som de kappseglade en gång då deras båt vann och jag seglade bort mig i strömmarna.
T-u 10 var med i sjöförklaring i kollision med bilfärjan. Då det blev uppenbart att bilfärgans skeppare ville ”lära badgästen en läxa” enligt vittnesutsaga lades målet ned. T-u 10's mast bröts och båten fick nya dakronsegel.
Under min ägo var båten i vattnet från mars till november och seglades varje ledig stund i ur och skur.
Båten såldes 1968 till okänd köpare.
Detta var verkligen en nostalgitripp.
Det skall bli spännande att åka upp och titta på Tärnunge, som finns till salu.
Med vänlig hälsning Ragnhild Lunden.

 

Torsby Småbåtsvarv    _/)