Möte med Gunnar Skålén, Skåléns Båtbyggeri AB

2010-05-29

Sven Åkerblom, ordf i Säffle Hembygdsförening, hade ordnat ett möte mellan Gunnar Skålén i Säffle och mig denna dag. Med på mötet var även Arne Johansson som var förste ägare till T-u 25 samt Sven's son Claes.

Gunnar (90 år) byggde T-u 25 1961 åt Arne Johansson. Arne levererade mycket beslag o även svetsade specialbeslag åt Gunnar. Arbetsbyten alltså. Det blev mycket berättande om att driva båtbyggeri och om andra båtbyggare i Säffle och på Värmalndsnäs. Jag visade ritningar på T-u 25. Gunnar berättade om hur han betsade mahognyn med morotssaft som han köpte i Mariestad. (Jag fick en halv flaska med morotssaft av Arne Johansson senare). Gunnar byggde även andra båtar som koster, snipor och motorbåtar. Ca 70 Andunge byggde han också och levererade dessa till "Seldénpojkarna i Göteborg" dom Gunnar kallade dem. Andunge var lite knepig att bygga med den spetsiga aktern. Virket skulle böjas åt alla håll och han demonstrarade med handen kurvan på aktern. Virket (mahogny) köpte han stockvis i Göteborg. Han som han köpte virket av en som var lite knepig sa Gunnar. Det gällde att komma till honom vid rätt tidpunkt för han hade lite udda vanor med alkohol.

Gunnar lade ner sitt båtbyggeri 1979. Han sparade inga ritningar eller mallar. Allt slängdes och detta ångrade han idag.

En öppen motorbåt i mahogny byggd av Gunnar finns på Säffle hembygdsgård. Den har skänkts av en som har ägt den och använts den sedan båten byggdes i början av 1970-talet.

Anders Wiss

 
Gunnar Skålén (90 år), Anders Wiss(66 år) och Arne Johansson (85 år) i Gunnars hem i Säffle maj 2010.
 
Gunnar Skålen i berättartagen om sitt båtbyggeri.
2012-06-08 Läste i dagens Nya Wemlands-Tidningen att Gunnar Skålén, Säffle hade avlidit 92 år gammal. Gunnar byggde bl a Tärnungen T-u 25 "Mia" år 1961.
/ Anders Wiss
0000000000  
Torsby Småbåtsvarv    _/)